Tehdaspuutarha

Tehdaspuutarhan lukuisat istutukset tekevät Finlaysonin alueesta vehreän ja elävän.

Tehdaspuutarhan voi kokea ympäri vuoden

 

Finlaysonin alueella kasvit ja istutukset levittäytyvät koko tehdasmiljöön alueelle. Tehdaspuutarha kasvaa vuosi vuodelta, ja sen tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta urbaanissa kaupunkiympäristössä ja opettaa ekosysteemin toimintaa. Tehdaspuutarhaan voi tutustua vapaasti omaan tahtiin ympäri vuoden. 

Finskun viherrytys sai alkunsa vuonna 2020 Finlayson Art Arean kahdesta Anni Rapinojan taideteoksesta eli kattoniitystä (Elämän kehä) ja kasvihuoneesta (Paratiisikokeilu). Luonnon monimuotoisuuden edistäminen on Tehdaspuutarhan suunnittelijan ja toteuttajan, pääpuutarhuri Santeri Urhosen, tärkein tavoite. Alueella sykkii ja hengittää monipuolinen ekosysteemi, jossa jokaisella hyönteisellä ja kasvilla on paikkansa.

Nyt Tehdaspuutarhassa on jo yli 200 kasvilajia. Kesällä 2023 aloitettiin lajiston rikastuttaminen Finskun oman perennaviljelyn avulla. Näin alueelle voidaan lisätä kasveja, joita taimistoilta on vaikea saada. Kesäisin alueella on nähty niin eläviä penkkejä kuin ruukkujakin. Upeinta nähtävää eivät kuitenkaan ole nämä viherelementit, vaan alueen jatkuvasti kehittyvä ekosysteemi. Nyt kun aluetta on viherrytetty useampi vuosi, alueelle asettuneet kasvit kukoistavat rintarinnan täydellisessä harmoniassa.

Tehdaspuutarhassa voi ihastella kasvien lisäksi myös mehiläisten elämää. Korpikuusikon Hunaja on toimittanut Tehdaspuutarhaan kolme mehiläispesää sekä ikkunapesän, joiden elämää voi seurata Café & Bar KATTOssa. Kokonaisuudessaan katolla pörisee kesäaikaan 200 000 pölyttäjää. Mehiläiset eivät suinkaan surise vain katolla, vaan mehiläisten tärkeä työ on pölyttää kukintoja sekä katolla että muutaman kilometrin säteellä Finlaysonin alueesta. Hunajaa pesät tuottavat 60–80 kg vuodessa.

 

Tehdaspuutarhassa fiilistellään ekosysteemin toimintaa

 

Kaikki Tehdaspuutarhan kohteet suunnitellaan siten, että ne menestyvät säästä riippumatta. Menestyksellä ei kuitenkaan tarkoiteta sitä, että kattoniitty kukoistaa täydessä loistossa pitkän kuivan kauden jälkeen tai että tähtimagnolia jatkaa kukkimistaan yllättäneen takatalvenkin jälkeen. Jokaisella kasvilla on hetkensä, ja kun se on ohi, alkaa kasvi odottaa seuraavaa hetkeään.  

Tehdaspuutarhassa ei niinkään keskitytä yksittäisiin kasveihin, vaan niiden luomaan ekosysteemiin, joka kertoo lukemattoman määrän tarinoita kuluneesta vuodesta. Talviunilta herännyt kimalaiskuningatar löytää ensimmäisen ateriansa niityllä kukkivasta leskenlehdestä, hellejakson aikana kuihtunut peurankello toimii ristihämähäkin pesänä, ja leppäkerttu siirtyy talvilevolle voikukan möyhentämään pintamultaan.

Tervetuloa tutkimaan Tehdaspuutarhaa!