ISO Kollektiivi: Mielen matkoja -näyttely

Pirkanmaalaisten valokuvaajien laaja näyttely Finskulla

2.12 – 5.1
i
näyttelyt, taide

Vaikuttavia valokuvia esillä Mediatunnelissa 


ISO Kollektiivin Mielen matkoja -näyttelyssä on esillä Katri Kallion, Leena
 Kuukasjärven, Piia Perin ja Jussi Ristilän valokuvia. Kuvissa aiheena on taiteilijan maailmasta saamat havainnot. Ne saavat hänet mietteliääksi, kenties liikuttavat mieltä, joka ei ehkä muuten pohtisi kokemaansa. Näyttelyvieraana olet kutsuttu tälle kuvaajan kulkemalle mielen matkalle. 

ISO Kollektiivi on pirkanmaalaisten valokuvaajien perustama ryhmä, joka on pitänyt näyttelyjä Tampereella ja Pirkanmaalla vuodesta 2021 alkaen. 


Katri Kallio: Metsä 

Mitä metsissä elää meidän tietämättämme? Mitä tapahtuu, kun yhdistää kasvottomuuden ja liikkeen ja luo oman maailman? Metsä-sarjan valokuvat on kuvattu Kaupin metsässä kesäkuussa 2023. “Oli ihanaa, kuinka kuvattavat lähtivät mukaan ideaani. He laittoivat vuohenpää-naamiot kasvoilleen ja olivat hyttysten syötävänä samalla, kun tuskin näkivät mitään. Kuvauksissa painottuivat ennakkosuunnittelu ja verbaalinen mallinohjaus, joiden kautta mielestäni onnistunut valokuva syntyy. Mietin aina, miltä kuvaustilanne toisesta tuntuu ja koitan tehdä siitä miellyttävän jännityksestä tai haastavista oloista huolimatta.” 


Leena Kuukasjärvi: Finlandia 

FM Leena Kuukasjärven teokset ovat omakuvia fiktiivisinä hahmoina, joiden kautta voi pohtia mielikuvituksella leikitellen ihmisen identiteettiä ja eksistenssiä. Näyttelyn Finlandia-sarjan kuvat ovat kunnianosoituksia taiteilijoille ja viittauksia populaarikulttuurista ja taidehistoriasta tuttuihin kuviin. Ne on tulkittu ja esitetty uudelleen satiirisesti Suomessa ajankohtaisten aiheiden kautta.

Sarjan kuvat ovat:

1. Suomalaista gotiikkaa (Finnish Gothic; Grant Wood: American Gothic),
2. Syntynyt
 Suomessa (Annie Leibovitz: Bruce Springsteenin Born in the USA –levyn kansi ja Tom of Finlandin taide) sekä 3. Haavoittunut enkeli (Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli). 


Piia Peri: Kehonkieli 

Kuvaan usein tunnetta, jota kuvattava minulle tarjoaa tai minussa herättää, en niinkään sitä mitä konkreettisesti näen. Työskentelen mielelläni erilaisten kuvaustekniikoiden parissa (päällekkäisvalotus, icm), jotka tukevat visuaalista näkemystäni. Minulle tanssi on pääasiassa iloa ja yhteenkuuluvuutta. Kehonkieli-sarjassani tutkin tanssin voimaa ja liikettä esteettisestä näkökulmasta, erilaisia luovia kuvaustekniikoita käyttäen.
 

Jussi Ristilä: Erämaan aika 

Kesän 2023 Lapin vaelluksellani kuvasin erämaata kuljetuimpien polkujen ulkopuolella. Se on Suomen viimeistä koskematonta luontoa. Tänä kesänä huomioni kiinnittyi maaston erityiseen kuivuuteen ja sään lämpimyyteen. Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu. Toinen huomioni oli sodan arpien hidas paraneminen. Lapin erämaassa toisen maailmansodan jäljet näkyvät edelleen. Luonto toipuu vielä hitaammin kuin ihmiset. Kauanko kestää, että Euroopan nykyisestä sodasta toivutaan? Luontokuvissani on ajankohtaisia allegorioita. Erämaan perillä aika liikkuu hitaasti, mutta vääjäämättömästi.Olen kuvannut kuudella vuosikymmenellä. Kuvieni aiheet ovat vaihdelleet luontokuvista muotokuviin ja rockista taidekuvaan. Matkani on kulkenut mustavalkokuvista ja pimiöstä digitaalikuvan, kuvankäsittelyn ja tulosteiden kautta valokuvauksen alkuajan menetelmiin sekä näiden kaikkien luovaan yhdistämiseen.