FLASH – Videotaidetta Finlaysonin alueella

Vaihtuvia videotaideteoksia Väinö Linnan aukiolla

1.9. – 29.2.
i
näyttelyt, taide

Huikeat videotaideteokset ilahduttavat Finskulla helmikuuhun saakka!

Hämärtyvinä syys- ja talvi-iltoina Väinö Linnan aukion Kuusvooninkisen seinällä voi nähdä vaihtuvia videotaideteoksia. Väinö Linnan aukiota elävöittää tulevan pimeän kauden aikana kuukausittain vaihtuvat valoaiheiset videoteokset. Teokset ovat nähtävillä hämärään aikaan joka ilta kello 22 asti.  

Suomen valotaiteen seura FLASH ry:n järjestämän avoimen haun tuloksista on kuratoitu viiden videoteoksen sarja, jotka ovat yleisön nähtävissä syyskuusta marraskuuhun ja tammikuusta helmikuuhun. Joulukuussa teosta ei ole nähtävissä.  

Teosvalinnat on toteutettu yhteistyössä aluetta hallinnoivan Varman edustajien kanssa.   

Kuusvooninkisen ulkoseinään heijastettavien videoteosten sarja toimii lähtölaukauksena Suomen valotaiteen seura FLASH ry:n ja Finlaysonin alueen yhteistyölle, joka jatkuu FLASH4-valotaidebiennaalilla syksyllä 2024.  

Syyskuu: Arttu Nieminen – Ilmestys

 

Teosesittely:  

Valon sävy, laskevan auringon maalaamat pitkät varjot ja heijastukset viitoittavat minut usein sinne missä minun on paras olla ja inspiroitua. Omilta matkoiltani erämaasta löysin tämän pakahduttavan tunturikoivun pienen lähteen kera tunturien katveesta. Hiljennyin sen äärellä ja paikka jäi vahvasti resonoimaan minussa. Kohtaaminen puun kanssa oli minulle enne tulevasta. Niitä seuraamalla voi avautua kauaskin siintävä polku, josta ammentaa työntövoimaa muutokseen ja kasvuun. Kannattaa olla tarkkana. Koska tahansa maailmankaikkeus saattaa kuiskata ja huomaat olevasi polun risteyksessä, joka saattaa muuttaa elämäsi. 

Taiteilijaesittely:  

Arttu Nieminen (s. 1981) on Rovaniemellä asuva mediataiteilija jonka teosten lähtökohtana on usein symmetrialla ja horisontilla leikittelevä muoto, arktinen hauras luonto sekä enteiden ja näkyjen kaltaiset rinnastukset ajankohtaisiin ilmiöihin. Virtaavat luontokuvat, poeettinen lausunta, minimalistinen musiikki ja kokonaisuutta rikkovat brutaalit montaasit ovat hänen ilmaisunsa kulmakiviä.  

Lokakuu: Hannu Huhtamo – Eutierria 

 

Teosesittely:  

Eutierria on reaaliaikaisella valomaalaustekniikalla ja stop-motion animaatioilla toteutettu teos, joka kuvailee ihmisen luontoyhteyttä ja ajankulun kokemista. Siinä tavanomainen metsä muuttuu näyttämöksi alitajunnasta kumpuaville kuville, jotka liikkuvat unimaailman ja todellisuuden välillä.  

Taiteilijaesittely: 

Hannu Huhtamo (s.1980) on valotaiteeseen ja visualisointeihin keskittynyt kuvataiteilija. Huhtamo tutkii teoksissaan miten valo taipuu erilaisten orgaanisten muotojen esittämiseen. Valomaalaustekniikalla toteutetut kuvitteelliset syvänmeren olennot, minimalistiset eläinhahmot sekä kukat toisesta todellisuudesta vievät katsojan uuteen maailmaan, jossa näyttämönä toimivat niin suomalainen luonto kuin laitakaupungin unohdetut alueet.  

Marraskuu: Anna Björklund – Light Beings 

 

Teosesittely:  

Anna Björklundin kaksikanavainen videoteos Light Beings on kuvattu taiteilijan rakentamilla neulanreikäkameroilla. GIF:mäiset videot esittävät valon kolmiulotteisena elävänä olentona. Teoksen välityksellä taiteilija houkuttelee katsojia pohtimaan valon olemusta ja ominaisuuksia. 

Taiteilijaesittely:  

Anna Björklund (s. 1991) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija ja kuraattori.  Leikkisyys ja runollinen ilmaisu ovat Björklundin filmipohjaisten töiden keskiössä. Björklund on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Visual Cultures, Curating and Contemporary Art -linjalta vuonna 2020. 

Tammikuu: Sampsa Pirtola – III

 

Teosesittely:    

Oletan että kaikki tuntemamme elämänmuodot tarvitsevat suoraan tai epäsuorasti valoa, mutta tarvitseeko valo elämää? Teos nimeltä III on osa viisiosaisesta teoskokonaisuudesta, joka tunnustelee valon olemusta, sekä kyseisen olemuksen käsitteellistä varjoa. Aivan kuten elollinen olento, teos III pitää sisällään vastakkaisia voimia ja niiden välistä ristiriitojen harmonista jännitettä – vai pitääkö? Jätän tämän arvoituksen katsojan ratkaistavaksi omassa sisäisessä vastakkaisten voimiensa kamppailussa. 

Taiteilijaesittely:   

Sampsa Pirtola (s. 1982) on opiskellut videotaidetta Tukholmassa Kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa (Kungliga Konsthögskolan) ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa. Hän on esittänyt töitään eri puolilla Eurooppaa, Yhdysvaltoja ja Aasiaa. 

Helmikuu: Juan Kasari – Absence III

 

Teosesittely: 

Värillä ja muodolla pelaava teos tuo esiin valon perusmuuttujia yksinkertaisen näyttävästi. Graafinen työ tekee Kuusvooninkisesta abstraktin valoteoksen kanvaasin. Teos korostaa värin subjektiivista kokemusta sekä valon ja pimeyden vuorovaikutusta.  

Taiteilijaesittely:  

Juan Kasaris on nykytaiteilija, joka tunnetaan ajatuksia herättävistä installaatioistaan, jotka yhdistävät saumattomasti valon ja tilan elementtejä. Hänen työnsä saa usein inspiraatiota valotaiteen pioneerin James Turrellin kaltaisista henkilöistä sekä vaikutteita tantrisesta meditaatiosta, arkkitehtuurista ja Bauhaus-liikkeen periaatteista.