FLASH – Videotaidetta Finlaysonin alueella

Vaihtuvia videotaideteoksia Väinö Linnan aukiolla

1.9 – 28.2
i
näyttelyt, taide, valotaide

Huikeat videotaideteokset ilahduttavat Finskulla helmikuuhun saakka!

Hämärtyvinä syys- ja talvi-iltoina Väinö Linnan aukion Kuusvooninkisen seinällä voi nähdä vaihtuvia valotaideteoksia. Väinö Linnan aukiota elävöittää tulevan pimeän kauden aikana Juan Kasarin kuratoima sarja kuukausittain vaihtuvia valoaiheisia videoteoksia. Kasari valitsi sarjan lähtökohdaksi sekä Finlaysonin alueen että Kuusvooninkisen kiinnostavan historian. Valitut teokset kuvaavat niitä hetkiä, joita rakennus ja siinä työskennelleet ihmiset ovat kokeneet vuosien varrella: oivalluksia, ympäristön fragmentoitumista ja kerroksellisuutta, virheellisyyttä, onnellisuutta ja ajan pysähtymistä.  

Taideteoksia voi ihailla iltaisin hämärän saavuttua klo 18–22.  

 

Tiedot tulevista teoksista täydentyvät pian.  

 

Syyskuu: Pink Twins – Axis

 

Teosesittely:  

Pink Twinsin projisointiteos “Axis” on valoa, väriä ja liikettä, huomiosi imaiseva musta aukko,näkymä, josta katseen kääntäminen pois on mahdotonta. Axis on psykedeelinen roadmovie, keskipakoisvoimainen auringonlasku, hehkuvissa väreissä kylpevä abstrakti maisema, loputtomasti itsensä ympäri kiertyvä ja alati nopeutuva visuaalinen ylilyönti. Se on samaan aikaan tutunomainen, mystinen, kaoottinen ja harmoninen ajatuskierre, jonka hallusinoivat näkymät viittaavat horisonttiin, kosmokseen, verkkokalvoon, aivokuoreen ja sisäavaruuteen. 

Taiteilijaesittely:  

Pink Twinsin muodostivat vuonna 1997 veljekset Juha ja Vesa Vehviläinen, jotka ovat Helsingissä syntyneitä ja varttuneita taiteilijoita sekä elektronisen musiikin säveltäjiä ja elokuvantekijöitä. Aina alkuvaiheistaan taidetta ja underground-musiikkia kuhisevassa vuosituhannen vaihteen Helsingissä Pink Twins on jalostanut musikaalista ja visuaalista ilmaisuaan omaleimaiseksi ja superimmersiiviseksi audiovisuaaliseksi sekasorroksi. Heidän animaatioidensa värikäs, abstrakti syklinen virta keskittyy ihmishavainnon toimintoihin ja rajoihin. Audiovisuaalisissa live-esiintymisissään Pink Twins luo tervehenkisen ja transformatiivisen kokemuksen äärimmäisen yksityiskohtaisella äänivallillaan ja immersiivisillä videoprojisoinneillaan. Pink Twinsin teoksia on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla kaikilla mantereilla ja he ovat esiintyneet audiovisuaalisissa live-tapahtumissa halki Euroopan, Amerikoiden, Aasian ja Australian.

Lokakuu: Alisa Javits – Breathing Space

 

Teosesittely:  

Teokseni kuvamateriaali luo tunnelmaa ja viitteitä muotojen, valoisuuskontrastien ja värien avulla. Ajattelin maailmankaikkeutta, mustia aukkoja, joihin katoamme jäljettömiin, sekä sinertävää maapalloa, joka toistaiseksi on olemassa sen olioiden hengitystilana. Teoksessa käytän muokattua liikkuvaa kuvaa sekä Resolume-ohjelmalla generoitua materiaalia. Teos on tallenne live-esityksestä ja se syntyy aina uudelleen enemmän tai vähemmän erilaisena, sillä se koostuu useista muuttuvista osista. Siinä on videokerroksia, joista jokainen koostuu useista yksittäisistä lyhyistä videoista. Jokaisella videolla ja kerroksella on omat läpinäkyvyys- ja tehosteasetuksensa.

Taiteilijaesittely: 

Olen kuvataiteilija ja liikkuva kuva on yksi suosituimmista työskentelytavoistani. Taustani on valokuvataiteessa ja maalauksessa. Staattisuuden olemus ja maalaukselle ominainen kerroksellisuus vaikuttavat siihen, miten näen ja käytän liikkuvaa kuvaa. Teen lyhytelokuvia, videoinstallaatioita sekä audiovisuaalisia live-esityksiä muusikoiden kanssa. Teoksissani yhdistän kuvan, musiikin ja välillä tekstin kokonaisuuksiin, jotka rakentavat tunnetiloja ja ei- lineaarisia tarinoita. Visuaalisesti olen pyrkinyt löytämään uusia tapoja ilmaista ajatuksia ja tunteita. Olen aloittanut tekemällä yksinkertaisia realistisia videoita ja siirtynyt kohti tiiviimpää, elokuvamaista editointia, sisällyttäen tekstiä ja puhetta monikanavaisuuteen sekä käyttäen abstraktia ja generoitua materiaalia osana kokonaisuutta. Abstrakti kuva kiehtoo minua, koska siinä silmä usein pyrkii etsimään muotoja, jotka luovat sisältöä. Minulle se on tunnelman luomista, mutta avoimemmin kuin elokuvamaisessa realistisessa kuvavirrassa. 

 

Tammikuu: Thomas Westphal – Constellation

 

Teosesittely:  

Ihmisryhmää pyydettiin asettamaan naulan kaltaisia esineitä satunnaisesti mustalle pinnalle. Asettelu saavuttaa huippunsa ja kääntyy sitten päinvastaiseksi, kunnes status quo palautuu. Näkyviä muotoja näyttää syntyvän ja katoavan prosessin aikana.

Teos tutkii ajatusta siitä, että mikään, mitä ihmiskäsi koskettaa, ei ole enää täysin satunnaista.

Kuvioiden tunnistamisen piirre on havaittavissa jopa näennäisen tiedostamattomissa päätöksissä.

 

Taiteilijaesittely:  

Working as a sculptor I am using moving image as a building block in the creation of video objects. Concepts often originate from physical activity or constructing processes that get re-rooted into kinetic contraptions.

I am German visual artist living and working in Helsinki.

I studied at Academy for Art & Design in Enschede in the Netherlands and hold a MFA degree from the finnish Academy of Fine Arts. My works have been shown in european as well as at international exhibitions and are part of the collections of Kiasma, contemporary art Museum and EMMA, Espoo modern art museum and I have several works at the National Gallery collection.