Etulinjassa ja kotirintamalla – Donbas Frontliner ja Ukraina uutiskuvien takaa

Valokuvanäyttely Ukrainan puolustustaistelusta 

28.9. – 14.10.

Tuoreiden uutiskuvien näyttely sodan etulinjasta Finlaysonin alueella

 

Finlaysonin alueelle kootussa tuoreiden uutiskuvien näyttelyssä katsotaan Ukrainan puolustustaistelua etulinjassa Andriy Dubchakin silmin.  

Donbas Frontliner -uutispalvelun perustaja, reportteri ja valokuvaaja Andriy Dubchak on kuvannut sotatapahtumia etulinjassa ja eri puolilla Ukrainaa vuodesta 2014. Hänen kuvareportaasejaan on julkaistu laajalti niin ukrainalaisessa kuin kansainvälisessä mediassa, ja Suomessa Helsingin Sanomissa.  

Donbas Frontlinerin tuottaja Yelyzaveta Kovtun kertoo kuvien taustoista sekä tiiminsä kuumeisesta työstä Donbasissa ja muissa sodan polttopisteissä. 

Näyttelyn toisessa osassa liikutaan Kiovan siviilien parissa ja hetkissä heti Venäjän käynnistettyä sotansa 24. helmikuuta 2022. Ukrainalainen valokuvaaja Kseniia Pavlova kuvasi ihmisiä Kiovassa asuinkortteleissa, jotka olivat muuttuneet kotirintamaksi. Pavlovan kuvat kertovat tilanteesta, jossa hän ei kokenut voivansa tehdä mitään muuta kuin tarttua kameraan. 

Tamperelainen dokumenttielokuvantekijä ja muusikko Lukas Stasevskij kuvaa 18 minuutin elokuvassaan ”Ukrainalainen rapsodia” omaa identiteettiään ukrainalaisena sekä ukrainalaisten elämää sodan keskellä. Vaikuttava filmi on osa näyttelyä ja nähtävissä ensi kertaa Tampereella. 

Color Up Peace -hankkeen perustaja, Krimiltä kotoisin oleva ukrainalainen taiteilija Lisa Glybchenko täydentää kokonaisuuden tyylitellyllä lipputeemallaan Sinikeltainen. 


Aiheen vuoksi osa kuvista saattaa järkyttää.
 


Näyttelyn toteuttaa Tampereen Sananvapaustapahtumalle Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahasto yhteistyössä Finlaysonin alueen kanssa.

 

Näyttely on avoinna arkisin 12–18, lauantaisin klo 10–14 

 

Lue lisää tapahtumasta: 

skr.fi