Vihreitä puita ja ohikulkevia ihmisiä Finlaysonin alueella. Taustalla punatiilinen tehdasrakennus ja uusi valkoinen museorakennus.

Uusi Sara Hildénin taidemuseo

Punatiiliset tehdasrakennukset saavat naapuriksi valkoisen taidemuseon.

Maineikas Sara Hildénin taidemuseo muuttaa Finlaysonin alueelle

Finlaysonin alue on tunnettu monista taide- ja kulttuuritapahtumistaan, joista kesäisin järjestettävä Finlayson Art Area on oiva esimerkki. Nyt Särkänniemessä yli 40 vuotta toimineelle taidemuseolle, Sara Hildénille, rakennetaan uusi koti Tampereen keskustaan Finlaysonin alueelle.

Lumen Valo on pröystäilemätön ja suomalaista mentaliteettia heijastava museorakennus, jonka näyttelysalit hyödyntävät luonnonvaloa. Museossa näkyy taiteen itseisarvoa ja esteettisyyttä korostava, modernistisen taidekäsityksen mukainen taidetta taiteen vuoksi -periaate.

Tähän asti tapahtunutta

• Suunnittelualueen asemakaavanmuutos on käynnissä. Lisätietoja täältä.

• Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelun kansainvälinen yleinen arkkitehtuurikilpailu käytiin ajalla 31.8.–2.12.2020.

•  Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen kansainväliseen arkkitehtuurikilpailuun tuli 472 ehdotusta.

•  Kilpailun voitti ehdotus Lumen Valo, jonka tekijä on arkkitehti Janne Hovi.

• Lumen Valo -ehdotus ottaa yksinkertaisin tavoin huomioon niin Finlaysonin alueen historiaan liittyvät arvot kuin ympäristön lähtökohdat ja taiteen esittämisen vaatimukset, toteaa kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Jaakko Stenhäll. Lue Tampereen kaupungin tiedote aiheesta.

• Uuden museorakennuksen tulee omistamaan työeläkeyhtiö Varman, Tampereen kaupungin ja Sara Hildénin säätiön perustama kiinteistöosakeyhtiö. Kiinteistöyhtiö rakennuttaa museon ja vuokraa sen Tampereen kaupungille 30 vuodeksi.

• Taidemuseon uudisrakennukselle tarkoitettu alue rajautuu Kuninkaankatuun, Wilhelm von Nottbeckin puistoon, Polttimonkatuun sekä nykyiseen Pääkonttorirakennukseen.

• Tavoitteena on, että uuden taidemuseon rakentaminen alkaisi vuonna 2025 ja toiminta käynnistyisi vuosina 2027–2028.

Taidenäyttely Sara Hildénin taidemuseossa.